torsdag 13 oktober 2016

Sura biverkningar

Begrunda detta:

Jag har en kronisk sjukdom. En sjukdom som tvingar mig att gå på starka hormoner och starka smärtmediciner. Alla mediciner ger mig otaliga biverkningar. För att råda bot på det får jag fler mediciner mot biverkningarna.

Eller mediciner mot medicinerna om man så vill.

En av de vanligaste smärtmedicinerna är NSAID-läkemedel (icke-steroida antiinflammatoriska läkemedel), t ex ibuprofen, diklofenak, naproxen, acetysalicylsyra och ketoprofen. De funkar alldeles utmärkt mot inflammation.

De funkar däremot mindre bra mot att bibehålla en hälsosam magslemhinna. Riktigt dåligt faktiskt. Om du vill må bra i magen ska du definitivt inte ta NSAID-tabletter under en längre tid. (Säger personen som nu haft mer eller mindre kronisk värk i drygt fem år.) Magkatarr och magsår är inte ovanligt vid lång användning. Och första varningstecknet?

Sura, sura uppstötningar.

Magsaftsreflux och frätande saltsyra

Det som händer i kroppen vid sura uppstötningar, eller magsaftsreflux, är att den övre magmunnen, alltså där matstrupen fäster i magsäcken, inte sluter tätt. Det gör att magsaften, som innehåller frätande saltsyra (med ett pH-värde på ca 2 – jäkligt surt med andra ord), läcker ut och upp i matstrupen och du får halsbränna. Slemhinnorna i matstrupen är  egentligen finurligt skapade mot att skydda mot den frätande syran, men när återflödet (refluxen) sker under en längre tid tar de stryk och skadas.

Så här är det: efter missfallet i december fick jag (så klart) ett nytt smärtskov och jag tvingades äta mycket smärttabletter igen.

I januari gav min mage upp.

Jag fick svårt att svälja och prata för att magsaften hela tiden läckte upp i halsen. Att sova blev stört omöjligt, för när jag låg kändes det som om hela matstrupen badade i syra.

Ni vet hur mycket halsont kan svida? Tänker er det fast med frätande syra som någon satt eld på. Syran läcker upp när du sväljer, när du lyfter, när du ligger, när du pratar, när du äter, efter du ätit. Och hela tiden är du medveten om att anledningen till att du har det så här, är värktabletterna som får dig att stå upp och (typ) fungera som människa. 

Som eld i halsen. Bild: fire~, wallace_Lan; Flickr

Det här är ett dilemma för mig, och er, som lever med mycket värk. Det blir en cirkel som aldrig riktigt tar slut. I perioder behöver jag äta mycket smärtmediciner. Min grundmedicin är ett NSAID-läkemedel – en läkemedelsgrupp som är känd för att förvärra symtomen. Alternativet att sluta med medicinerna finns inte på kartan. Paracetamol hjälper inte alls mot värken och ska jag ha starkare mediciner som är snälla(re) mot magen är de istället beroendeframkallande.

Pest eller kolera eller varför inte ebola? Välj själv!

Läkemedel mot sura uppstötningar

Det finns tre stora kategorier läkemedel mot sura uppstötningar: läkemedel som neutraliserar magsaften (antacida), läkemedel som lägger sig som ett lock över magsäcken (alginsyra) och läkemedel som minskar produktionen av syra (histamin-2-blockerare och protonpumpshämmare).

Neutraliserande läkemedel är t ex Samarin eller Novalucol. De hjälper en kort stund och för milda besvär. Läkemedel som lägger sig som ett lock över magsäcken är t ex Gaviscon. De bildar en slags gelé som hindrar magsyran från att komma upp i matstrupen. Ganska effektivt, men jag själv har oerhört svårt för Gaviscon. Det smakar hemskt och jag kväljs när jag ska svälja den. De läkemedel som minskar syreproduktionen i magsäcken är mest långtidsverkande. Hit hör mediciner som Pepcid och Omeprazol.

Jag har fått Omeprazol utskrivet i förebyggande syfte i fem år – just för att skydda slemhinnorna och undvika sura uppstötningar – och att ha klarat mig så länge utan problem är en bedrift i sig! Enda skillnaden nu är att jag fått en högre dos, noga utprovad av läkare. Den hjälper, men inte helt. Det är mycket jag har fått göra själv för att underlätta besvären.

(OBS! Även om alla dessa läkemedel finns receptfria, kontakta läkare om du har problem med halsbränna i mer än två veckor. Dessutom berättar jag bara mina egna erfarenheter – vad min läkare sagt till mig kanske inte stämmer in på dig.)

Hjälp till självhjälp vid sura uppstötningar

Råd nummer ett när det gäller att kartlägga vad som förvärrar halsbrännan: anteckna. Anteckna, anteckna, anteckna. Vad du ätit, vad du gjort, vad du misstänker påverkar halsbrännan och det du vet påverkar.

Så här såg ett utdrag från min lista ut när det var som värst (fet stil mest effektivt):
  • Inte äta eller dricka efter kl. 18 på kvällen, absolut inte senare än kl. 19!
  • Ta magmedicinen ca 30 min före jag äter, så att den hinner börja verka.
  • Undvik sur mat, t ex apelsiner, juice, vinäger, vin, ibland te, etc.
  • Undvik fet mat, t ex grädde, stekt mat och definitivt inte hamburgare, pommes eller pizza, etc.
  • Undvik stark mat.
  • Ät mer kokt mat.
  • Ät regelbundet (om det går länge mellan måltiderna förvärras min halsbränna).
  • Försöka klara mig utan mediciner (när det var som värst kunde jag inte ens ta paracetamol utan att få halsbränna).
  • Undvik att lyfta tungt.
  • Höj huvudändan på sängen! (Jag har ca 10-15 cm höga klossar som jag ställer upp sängen på, i ”uppförsbacke” läcker magsaften inte lika lätt upp i matstrupen. Detta är det enskilt bästa jag kan göra för att minska halsbrännan på natten.)

Ju bättre min halsbränna har blivit har jag börjat lätta på detta. Jag kan äta det mesta nu, men inte för mycket eller för ofta. Jag kan äta senare, men helst inte efter kl. 21. Jag sover fortfarande på klossar och kommer fortsätta göra det ett bra tag.

När halsbrännan var som värst kändes det ganska hopplöst. Jag såg framför mig hur kroppens funktioner sakta men säkert skulle ge upp och lägga av. Men kroppen är en finurlig mackapär. Den läker – om man ger den tid.

Jag känner fortfarande av halsbrännan. Särskilt på morgonen när jag legat hela natten och i stort sett alltid när jag tagit värktabletter. Men vad gör man? Jag, som så många av er med kronisk värk, kommer inte ifrån det faktum att värktabletter är en del av min vardag.

Måste jag välja mellan att ha ett fungerande liv med mindre värk och sura uppstötningar är valet självklart – ett fungerande liv! Men jag måste göra vad jag kan för att hitta en balans mellan en bra smärtlindring och de sura biverkningarna.

6 kommentarer:

  1. Åh fy stackare! Att det liksom inte ska räcka medsmärtsn från endon. Har du provat att utesluta gluten? Jag har fått rådet att prova nu i 30 dagar just för att det ska hjälpa kroppens alla slemhinnor (och lindra inflammation). Tänkte att det kanske är värt ett försök iaf även om jag älskar pasta och bröd.
    Skönt att du verkar ha hittat någorlunda balans igen och kul att du skriver igen!!
    Kram

    SvaraRadera
    Svar
    1. Nej, det har jag inte provat. Däremot äter jag inte så mycket mjölprodukter (framför allt vete), för magen protesterar då. Men tack för tipset!
      Kram
      /Hedwig

      Radera
  2. Ett tips är att prova Voltaren suppar istället jag klarar absolut inte av Voltaren eller liknande i tablett eller kapsel form min mage protesterar på tok för mycket men fick tips av en gynekolog att prova suppar istället
    Tar dock ofta Omeprazol oxå för att skydda magen

    Har själv troligen Endometrios men inte lyckats få diagnos och Voltaren suppar är det jag främst tar emot Endosmärtan

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ja, det är ett alternativ.

      Jag provade för många år sedan NSAID-suppar (tror det var någon pronaxen-typ) och jag började blöda ur ändtarmen.

      Det är ju det - mediciner är så individuellt. Något som fungerar jättebra för någon, fungerar inte alls för andra. Vad bra att det fungerar för dig!

      Kram
      /Hedwig

      Radera

Tycker du att inlägget var intressant? Lämna en kommentar (men håll god ton) eller dela det med andra.

Om du inte vill skriva en kommentar kan du skicka ett meddelande istället. Använd formuläret längst ner på sidan eller skicka ett mail till efter.endometrios@gmail.com