måndag 26 januari 2015

Vad är en bra läkare?

Idag ska jag prata om läkare.

Är det ett ämne som alltid kommer upp bland endometriosdrabbade så är det läkare och deras bemötande. Historierna om okunniga, stressade, arroganta, ifrågasättande, dömande, icke-lyssnande, ovilliga, jag-tror-dig-inte-jag-vet-bäst läkare är tyvärr alldeles för många.

Endometrios Sverige är en ny, interaktiv blogg om endometrios. Charlotte och Natalie som driver den låter oss som lider av endo dela våra berättelser och erfarenheter. De första berättelserna handlade just om hur illa behandlade kvinnor blivit av vården. Alla kränkande kommentarer visar hur stor okunskapen om endometrios är och hur kvinnor med (mens)smärta inte tas på allvar. Det är inte konstigt att det i snitt tar åtta år innan en endometriosdiagnos kan ställas när ingen tror en.

Det finns verkligen rena stolpskott inom den svenska sjukvården, men det finns också riktigt fina guldkorn.

Jag är medveten om att jag hade tur. När jag väl sökte hjälp för mina smärtor gick det snabbt att få en diagnos. Jag är övertygad om att det berodde på att jag träffade på rätt läkare. Rätt läkare som såg att jag hade ont, som trodde mig och inte gav sig förrän han fick ett svar.

Bild: DarkoStojanovic/Pixaby; edit: Hedwig

Mina erfarenheter av stolpskott och guldkorn

Jag blev akut opererad för buksmärtor 2010. Av någon outgrundlig, som jag än idag inte förstår mig på, fick jag inte träffa läkaren som opererade mig efter operationen.

När jag skrevs ut fick jag bara träffa en stafettläkare som förklarade att de misstänkte endo-nånting, att jag blödde baklänges, att riktigt svåra fall (vilket var väldigt ovanligt) sattes i klimakteriet eller fick livmodern bortopererad, men att det skulle botas när jag fick barn och så avslutade han med att det här nog skulle gå över av sig självt. Om jag ville fick jag en återbesökstid om tre månader, men det föll egentligen inte på hans bord för det här var sista dagen på det här sjukhuset. Tack och bock, du kommer inte ha besvär av det här.

Det var stolpskott nummer ett.

Stolpskott nummer två mötte jag en vecka senare. Jag var återigen på akuten för svåra smärtor. Gynläkaren som undersökte mig minns jag så tydligt. Han hade tejpade glasögon och jag kände inget förtroende för honom. Han gjorde en undersökning där han inte hittade något och ville skriva ut Alvedon. När jag protesterade tillkallade han en överläkare som tog en helt annan vändning.

Han la in mig och ägnade de kommande fem dagarna till att göra alla tänkbara undersökningar, hitta en smärtlindring som fungerade och sjukskrev mig när jag skrevs ut. Det var han som tog emot provsvaren från operationen som bekräftade endometrios (fastän det inte var han som gjorde operationen) och såg till att jag hade en hormonbehandling för att börja behandla endon.

Jag hade ett stort förtroende för honom. När det var dags för återbesök såg jag till att jag fick honom. Han var min första ordinarie läkare. Han erkände att han inte var en expert på endometrios, men han läste på och gav sig inte. Han satte ingen prestige i att konsultera andra läkare, allt för att jag skulle bli bättre. Jag respekterade honom för det och han var guld värd.

När jag kom in i ett smärtskov 2012 fick jag en remiss till ett smärtteam på min vårdcentral. I teamet fanns en allmänläkare som var ett verkligt guldkorn. Jag har ärligt aldrig träffat en läkare som var så medmänsklig och som verkligen såg mig. Det var han som ställde diagnosen depression på mig och han såg att det var smärtan och min hormonbehandling som var anledningen. Inte en gång påstod han att allt satt i mitt huvud.

Det påstod stolpskott nummer två en gång då han rondade när jag hade blivit inlagd för mina smärtor. Enligt honom var jag bara där för att få mediciner och sa mer eller mindre rakt ut att jag var beroende. Inom mig kokade jag och det enda jag kunde fokusera på var hans tejpade glasögon.

På nåt sätt lyckades jag i alla fall ta min examen och flytta till en ny stad. Med hjälp av min gynläkare fick jag en remiss till en läkare som specialiserat sig på endometrios. Hur duktig min förra läkare än varit, var det skillnad att möta någon som verkligen förstod hur endometrios fungerar. Det här är min nuvarande läkare och jag släpper henne inte i första taget. Jag har fullt förtroende för henne och hon ser mig.

Det finns två till guldkorn som jag mött. Den ena är läkaren som gjorde min fertilitetsutredning och vår ivf-läkare. Båda är lugna, stabila och intresserade av mig som patient.

Givetvis går det inte att ha så mycket kontakt med sjukhus som jag har haft det senaste året, utan att stöta på fler stolpskott. Som AT-läkaren som gjorde en gynundersökning så smärtsam att jag skrek rakt ut eller gynläkaren som hävdade att jag inte alls hade några problem, utan att allt berodde på att jag spände mig när jag hade sex.

En bra läkare

Vad är det då som gör en bra läkare?

 • En bra läkare är en respektfull läkare. Hen ska ha respekt för mig som person. Det är A och O. 
 • För mig är det också viktigt att läkaren är kunnig och hela tiden har en vilja att lära sig mer
 • Hen ska vara medkännande och sympatisk utan att vara daltande. Det jag behöver är hjälp och förståelse - inte medlidande. 
 • Jag vill ha en läkare som är lugn, rak och ärlig och som svarar på alla mina frågor
 • Hen ska kunna se mig och min smärta
 • Och framförallt - hen ska tro på mig och inte ge upp hoppet om mig.

Sen finns det de läkarna som har det. Det där lilla extra som bara finns. Som den läkaren jag hade i smärtteamet.

Vad du värdesätter hos en läkare kan bara du säga. Dessutom är det människor vi pratar om (även om det är väldigt lätt av avpersonifiera läkare - särskilt stolpskott).

I det personliga mötet sker något. Vilka människor, läkare, vi klickar med är otroligt individuellt. Samma läkare kan vara älskad av någon och hatad av en annan. Till exempel kan jag förstå om någon inte tyckte om min första ordinarie läkare. Han var återhållsam, väldigt rak på sak men hans engagemang var det som gav mig respekt för honom.

Det här är också viktigt när vi talar om läkare i olika forum på nätet. Jag berättar till exempel inte ens initialerna på de läkare jag pratat om här, än mindre vilka sjukhus de arbetar på. När jag flyttade och skulle träffa min nya läkare ville jag inte läsa något om henne. Jag vill bilda min egen uppfattning.

Även om du har upplevt dig kränkt av en läkare och vill sprida både namn och hemadress - gör det inte. Någon annan kanske har upplevt den här läkaren på ett helt annat sätt. Ta inte ifrån den positiva upplevelsen från den personen. Gör istället en ordentlig anmälan till patientnämnden.

Jag säger bara en sak. Har du hittat en läkare som du trivs med och som du känner förtroende för, gör allt för att behålla hen. Du är värd att bli lyssnad på. Du är värd att bli trodd. Du är värd en läkare som är ett verkligt guldkorn.

2 kommentarer:

 1. Tack för bloggtipset. Intressant att läsa om andras erfarenheter.
  Kram

  SvaraRadera

Tycker du att inlägget var intressant? Lämna en kommentar (men håll god ton) eller dela det med andra.

Om du inte vill skriva en kommentar kan du skicka ett meddelande istället. Använd formuläret längst ner på sidan eller skicka ett mail till efter.endometrios@gmail.com