lördag 3 maj 2014

Att leva med endometrios i P3

Artiklarna i Dagens ETC fick stor uppmärksamhet - de har delats flera tusen gånger på nätet. Detta är fantastiskt! Vad som är än mer fantastiskt är att ringarna sprider sig. Förra lördagen (26 april) sändes följande intervju i programmet Metropol med Amie i Metropol 93.8 (P3). Tre kvinnor med endometrios berättar om deras egna erfarenheter med sjukdomen för att skapa ökad medvetenhet.


När jag lyssnar på program likt det här sitter jag med en mental checklista: mycket kraftig mensvärk - check; ägglossningssmärta - check; problem med magen och tarmarna - check; smärtsamma samlag - check; kronisk smärta - check, check, check.

Det här är min vardag.

Ju mer jag tänker på det, desto mer tycker jag att det är en skandal att endometrios är en så pass okänd sjukdom - när den är så vanlig.

Det borde vara en självklarhet:
  • att läkare och sjukvårdspersonal hade lika stor baskunskap om endometrios som om diabetes.
  • att unga tjejer och killar får lära sig att kraftig mensvärk inte är normalt.
  • att stora medvetandegörande kampanjer drevs om endometrios.
  • att alla visste eller hade hört talas om en så vanlig sjukdom.

Framför allt borde det vara en självklarhet att tjejer och kvinnor som lider av stark smärta vid mens inte sopas under mattan. Det är inte så här det är att vara kvinna. Vi ska inte behöva bita ihop bara för att samhället säger det till oss.

Vi måste bryta tabun.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Tycker du att inlägget var intressant? Lämna en kommentar (men håll god ton) eller dela det med andra.

Om du inte vill skriva en kommentar kan du skicka ett meddelande istället. Använd formuläret längst ner på sidan eller skicka ett mail till efter.endometrios@gmail.com