torsdag 31 juli 2014

Sommarpod i Efter endometrios: Låt oss prata om sex och endometrios

Lone Hummelshøj är bland annat generalsekreterare på World Endometriosis Society och chefsredaktör på endometriosis.org.

Hon var med och startade Endometriosföreningens motsvarighet i Danmark, Endometriose Foreningen, 1997. Föreningens arbete ledde till att det sattes upp nationella riktlinjer för vården av endometriospatienter och Danmark är hittills det enda landet i världen som lyckats med att få igenom ett sådant förslag.

Tänk. Bara en bilresa över Öresundsbron så finns helt andra regler än här i Sverige. En bilresa bort (olika lång givetvis beroende på var i landet du bor) så finns ett levande exempel på att det går att sätta upp nationella riktlinjer. Det visar att det inte är en omöjlighet. De enda som behöver övertygas är Socialstyrelsen, landstingen och Sveriges kommuner och landsting, SKL. (Fast SKL måste nog först få en ordentlig kurs i vad endometrios är.)

Kan Danmark, så kan väl vi? Hur svårt ska det vara?

Ja, och inget av det här handlade om sex...

Saken är att Lone Hummelshøj blir intervjuad i en pod om just smärtsamma samlag och endometrios. Det är ett kortare program men väl värt att lyssna på.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Tycker du att inlägget var intressant? Lämna en kommentar (men håll god ton) eller dela det med andra.

Om du inte vill skriva en kommentar kan du skicka ett meddelande istället. Använd formuläret längst ner på sidan eller skicka ett mail till efter.endometrios@gmail.com