fredag 13 juni 2014

Socialstyrelsen ser inte problemet med endometriosvården

Igår kväll fortsatte inslagen om endometrios både i Rapport och Aktuellt på SVT. I Aktuellt hade de bjudit in Lars-Erik Holm, generaldirektör på Socialstyrelsen, som fick svara på frågor om varför de inte satt upp nationella riktlinjer för vården av endometriospatienter. Tyvärr avfärdade han frågan med motiveringen att det ansvaret ligger hos landstingen.



Jag ska vara helt ärlig. Jag blev irriterad. Han har uppenbarligen inte förstått problemet.

Problemet, som jag ser det, ligger i att okunskapen är så stor att sjukvården inte kan tolka symtomen på endometrios på rätt sätt. 

Anledningen till att det ofta tar många år innan en kvinna får rätt diagnos beror på att de inte får träffa "rätt" läkare. Läkaren som kan läsa symtomen rätt eller läkaren som bryr sig tillräckligt mycket om patienten för att finna rätt diagnos. Har inte läkaren den kunskapen eller det intresset är det inte konstigt att kvinnor valsas runt i sjukvårdssystemet i flera år.

Den första vårdkontakten när en kvinna som söker för menssmärtor eller diffusa buksmärtor, är oftast inte en gynekolog. Det är en skolsjuksköterska, någon på en ungdomsmottagning eller en distrikts- eller allmänläkare på vårdcentralen.

Det är i första hand dessa som måste bli mer medvetna och mer kunniga om endometrios. Det är dessa som i ett tidigt skede, kan skicka unga tjejer och kvinnor vidare till gynekologer.

  • Enligt mig behövs riktlinjer sättas upp för primärvården, hur de bemöter och behandlar kvinnor som söker hjälp för symtom på endometrios. Det är här det definitivt måste till en attitydförändring för kvinnors smärta.
  • Det behövs också riktlinjer på specialistnivå, så att varje kvinnomottagning har en vårdplan för hur de ska behandla endometriospatienter. Ett endometriosisteam borde vara en självklarhet på varje sjukhus. 
  • Utöver detta behövs riktlinjer för hur svåra endometriosfall ska behandlas. Dessa fall visar tydligt på behovet av fler stora endometrioscentrum spridda över landet.

Detta klarar inte landstingen av att sköta! Det har visat sig, inte minst i Malmö, att endometriossatsningar står och faller tack vare eldsjälar. Det är därför riktlinjerna måste komma först, på alla plan. Endometriosvården måste byggas upp från gräsrötterna. Först när endometrios tas på allvar inom sjukvården, kan kvinnor slippa år av onödigt lidande.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Tycker du att inlägget var intressant? Lämna en kommentar (men håll god ton) eller dela det med andra.

Om du inte vill skriva en kommentar kan du skicka ett meddelande istället. Använd formuläret längst ner på sidan eller skicka ett mail till efter.endometrios@gmail.com