tisdag 22 april 2014

En helvetes sjukdom

Jag försöker hålla mig uppdaterad om nyheter om endometrios. Artikeln "Sjukdomen är ett helvete" publicerades i Helsingborgs Dagblad 19 april och berättar om två unga tjejer som lider av endometrios.

Det smärtar mig alltid att läsa om unga tjejer som får brottas med smärta, mediciner, sjukhusvistelser och alla andra effekter endometrios har på livet. Samtidigt är jag glad över att de faktiskt har fått en diagnos. Det värsta är att jag inte kan säga att det blir bättre - utifrån min egen erfarenhet har jag inte upplevt det.

Det jag kan och vill säga till alla unga tjejer som drabbas av endometrios är följande:

Jag vet att det är orättvist. Jag vet att det gör ont. Jag vet också att det jag säger inte nödvändigtvis tröstar. Jag kan inte lova att endometriosen försvinner men du kommer att lära dig att hantera den. Jag kan inte lova att du blir smärtfri men endometrios går i skov, vilket betyder att det kommer att komma perioder då du mår bättre. Det jag kan lova är att om du fortsätter kämpa kommer du att bli stark. Ge inte upp!

2 kommentarer:

 1. Jag har också endometrios. Mitt tycks bara bli värre för varje mens. Så jag har ätit provera för att hålla mensen borta helt.
  Såg i tidigare inlägg att ni ska försöka få bebis genom IVF=)
  Önskar er all lycka!
  Vi fick vår första pojke genom ivf och nu är nr 2 på gång i ugnen;) och det var ett frysåterförande.
  Kram!!

  SvaraRadera
 2. Hej!

  Först och främst grattis till det lilla livet i magen och sonen ni redan har! Det ger mig verkligen hopp om att vi också kommer att lyckas när jag läser om lyckade ivf med endometrios.

  När jag går utan behandling blir jag bara sämre och sämre. Även om jag är nedreglerad nu, så har jag fortfarande daglig värk. Efterdyningar från i höstas/vintras då jag gick obehandlad. Har smärtan lättat under dina graviditeter? Hur blev endon efter att du fick barn? Blev det någon förändring (sämre/bättre)?

  Kram
  /Hedwig

  SvaraRadera

Tycker du att inlägget var intressant? Lämna en kommentar (men håll god ton) eller dela det med andra.

Om du inte vill skriva en kommentar kan du skicka ett meddelande istället. Använd formuläret längst ner på sidan eller skicka ett mail till efter.endometrios@gmail.com