torsdag 4 december 2014

Boktips: Stop Endometriosis and Pelvic Pain

(Jag vill början med att säga att jag på inget sätt är sponsrad att skriva det här inlägget. Jag skriver helt enkelt om en bok jag gillar.)

Ibland när jag läser någons historia om endometrios stockar det sig i halsen. Gråten ligger nära och ibland trillar tårarna. Inte bara för att jag det får mig att tänka på min egen historia, utan för att jag känner med henne. Jag vet smärtan. Jag vet hur det är att leva med endometrios.

Alla läkare vet inte hur det är att leva med endometrios. Krasst.

Därför blev jag verkligen förvånad när jag läste Stop Endometriosis and Pelvic Pain.

Stop Endometriosis and Pelvic Pain.
Bild: www.stopendo.com

Första kapitlet - What It Really Means to Have Endometriosis - träffar verkligen mitt i prick, hur det är att leva med endometrios. Tårarna rann när jag läste det första gången. Att någon kunde få ner det på pränt. Att denna någon dessutom är läkare - och man!

Dr. Andrew S. Cook är en de stora specialisterna på endometrios i USA. Han har dedikerat större delen av sitt yrkesliv till endometrios. Det märks. Han berättar om vad endometrios är, teorierna kring den, behandlingar, operationer och hur vi måste ta hand om hela kroppen. Och mitt i allt detta har han ett enda fokus - kvinnan.

Det här är en läkare som tror på sina patienter, som inte försöker bortförklara symtom eller misstänka att allt sitter i huvudet. Istället förklarar han varför långvarig smärta påverkar det mentala måendet.

En annan sak som framkommer tydligt i den här boken är synen på operationer. Experterna på endometrios i USA förespråkar alla operation som det bästa sättet att behandla endometrios. Gemensamt är att de förespråkar att endometriosen skärs bort med laser, snarare än att den bränns bort.

Den stora skillnaden är (om jag förstått det rätt) att kirurgen kan ta bort hela endometrioshärden, eftersom det blir en "renare" snittyta med laser. Bränns endometriosen bort, bränns inte bara härden utan även omkringliggande vävnad. Med andra ord är det svårare att se om all endometrios är borttagen. Många som genomgått en sån här typ av operation blir mycket bättre. En del blir symtomfria i långa perioder och de flesta upplever i alla fall en klar förbättring.

Jag upplever inte att den här diskussionen finns i Sverige på samma sätt. Av vad jag har hört och läst av andra kvinnor så undviker en del läkare att operera endometrios, eftersom risken för ärrvävnad och sammanväxningar är så stor. 

Jag ska inte säga att jag är insatt i den här frågan. Jag har haft en operation (akut, när jag fick reda på min diagnos och då togs ingen endometrios bort alls) och min nuvarande läkare vill inte operera när vill håller på med ivf. 

Jag tycker ändå att det är en intressant diskussion. Vad har ni för erfarenheter av operationer? Vilken teknik användes?

I alla fall - jag rekommenderar den här boken. Jag har inget bättre ord för det än att den är närvarande. Det finns hopp om att bli bättre och det finns läkare som brinner för endometrios och kvinnors hälsa.

(Jag vill börja med att säga att jag på inget sätt är sponsrad för att skriva det här inlägget. Jag skriver helt enkelt om en bok som jag gillar.) - See more at: http://efterendometrios.blogspot.se/2014/09/boktips-endometriosis-for-dummies.html#sthash.xSsCGkLW.dpuf

4 kommentarer:

 1. Hej!

  Jag har precis gjort min 3 e operation Och de säger samma sak varje gång. Vi vill inte röra nåt då jag vill kunna bli gravid. De tömde en chokladcysta, som direkt växte till sig så that´s it. Dock kommer jag få ordentlig smärtlindring med citodon framöver vid mens.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej!

   Vad trist att chokladcystan kom tillbaka på en gång... Har du blivit bättre av någon av dina operationer?

   Skönt att du i alla fall får bättre smärtlindring. Jag hoppas verkligen att ni lyckas få ett litet barn.

   Kram
   /Hedwig

   Radera
 2. Hej,

  jag har gjort en operation och då brände de bort det som de kunde. tyvärr har det inte gjort så stor skillnad på värken.
  kram

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag blir så ledsen när jag hör om operationer som inte fungerar, om värk som kommer tillbaka (eller blir värre) och om allt vi tvingas gå igenom. Det är inte rättvist!

   Kram
   /Hedwig

   Radera

Tycker du att inlägget var intressant? Lämna en kommentar (men håll god ton) eller dela det med andra.

Om du inte vill skriva en kommentar kan du skicka ett meddelande istället. Använd formuläret längst ner på sidan eller skicka ett mail till efter.endometrios@gmail.com