torsdag 11 december 2014

Julklappstips: Ingenting - a la endometrios och ofrivillig barnlöshet

Rädda Barnen har en av de bästa julklappsreklamer. Att ge bort Ingenting. Att vi som har mycket kan ge en gåva till de som inte har något. Matpaket, skyddsutrustningar och vinterkläder i alla dess viktiga, viktiga ära, men jag ser presenten Ingenting på ett lite vidare, personligare sätt.

Det finns två föreningar som ligger mig varmt om hjärtat. Den första är förstås Endometriosföreningen, som arbetar för att stödja de som har endo, informera om endo till allmänheten, vårdpersonal och politiker samt att påverka beslutsfattare för att förbättra endometriosvården. Den andra föreningen är Barnlängtan för ofrivilligt barnlösa som också arbetar för att sprida kunskap, om ofrivillig barnlöshet.

Båda dessa föreningar drivs av ideella krafter och eldsjälar. Ofta är det inte viljan som sätter käppar i hjulet - det är medlen. Det behövs pengar för att de här föreningarna ska kunna förbättra ett redan bra arbete.

Så varför inte ge bort en gåva till någon av dessa föreningar?

Årets julklapp: Ingenting. Bild: 9nong/FreeDigitalPhotos.net

God Jul!

 (Vill du ge fler klappar av Ingenting så kan du också kolla in Unicef, Röda Korset eller varför inte buda hem något på någon av Musikhjälpens auktioner?)

4 kommentarer:

 1. Jag gillar Endometriosföreningen, men tycker tyvärr att de är lite för pessimistiska. När jag fått min diagnos och var där inne och läste kändes det nästan som om man skulle dö av sjukdomen och så är det ju inte.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Nä, så är det ju inte. Och din upplevelse visar ju också hur viktigt det är att läsa från flera olika källor, för att få en bra bild av endometrios.
   Kram
   /Hedwig

   Radera
  2. De allra flesta mår hyggligt trots diagnos men de allra flesta som har behov av att dela med sig av sin endo lider väldigt mycket, annars skulle personen i fråga i behöva det stöd som dessa forum kan ge.. Tyvärr har det förekommit dödsfall av endometrios men framförallt förekommer det flera dödsfall varje år på grund av den psykiska ohälsa som endon kan skapa. Jag själv är en av den som är väldigt hårt drabbad av endon, är i princip helt rörelsehindrad av endon, svåra kronisk smärtor trots höga morfindoser, barnlös pga endon osv... Och tyvärr finns det ganska många som är så pass sjuka i endon, såsom dessa forum visar. Sen finns det alltid ett gäng bitterfittor som är onödigt negativa, klagar på allt och alla och skriver mer för att få uppmärksamhet, men de människorna finns nog i alla sjukdomsforum.
   Kram

   Radera
  3. Ja, är det något som det inte pratas om är det de "tysta dödsfallen". Tragedier som det inte uppmärksammas i tillräcklig (ens någon) utsträckning. Samtidigt förstår jag Spessartins rädsla om man nyss fått diagnosen.

   Jag skriver och läser forum främst när jag mår som sämst. Det är som du säger - det är då stödet behövs som mest - och det är bra att det finns möjlighet att få det stödet. Och de som bara söker uppmärksamhet får man försöka bemöta med hyfsat god ton.

   Jag önskar ingen den här sjukdomen eller smärtan som den orsakar. Det smärtar mig att höra att du har så ont, för jag kan ärligt säga att jag vet hur det är. Jag är lyckligtvis inne i en bättre period, men när det är som värst hjälper verkligen ingenting... Blir jag inlagd kan de ändå inte göra annat än att ta bort den allra värsta smärttoppen.

   Jag önskar jag kunde säga eller göra något som hjälper, men en stor styrkekram kan jag ge.

   KRAM
   /Hedwig

   Radera

Tycker du att inlägget var intressant? Lämna en kommentar (men håll god ton) eller dela det med andra.

Om du inte vill skriva en kommentar kan du skicka ett meddelande istället. Använd formuläret längst ner på sidan eller skicka ett mail till efter.endometrios@gmail.com