tisdag 9 september 2014

Endometrios i media

Det märks att vi är inne i september. Semestrarna är definitivt slut och högsommar värmen, ja den försvann ju för länge sen. Ett annat tecken på att hösten är här, är att nyhetsrapporteringen och debatterna är igång igen. Mitt i valrörelsen har endometrios dykt upp i lite olika medier.

I förra veckan hade Feministiskt perspektiv en debattartikel om att menstruation är politik. Trots att i stort sett varenda kvinna har mens, trots att det är bland det mest naturliga som finns och trots att mänskligheten inte skulle finnas utan mens - så är det fortfarande tabubelagt!

Problematiken med endometrios bottnar i just detta - det är tabu att prata om mens. Eller om man hårddrar det - det är tabu att ha mens.

I tidningen City publicerades, också i förra veckan, en krönika om hur det är att leva med endometrios. Det är inte ok att mensen betyder extrem-outhärdlig-ligga-i-fosterställning-och-spy-smärta för vissa kvinnor, utan att de ens förstår att det är onormalt.

Idag sände Aftonbladet TV ett samtal om endometrios i programmet Wellness. Det är ett rörande inslag för det berör något som nästan är ännu mer tabubelagt. Att kvinnor tar sitt liv på grund att de inte får lindring för sina endometriossmärtor...

 

Det är sannerligen en jävla sjukdom. Rent ut sagt.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Tycker du att inlägget var intressant? Lämna en kommentar (men håll god ton) eller dela det med andra.

Om du inte vill skriva en kommentar kan du skicka ett meddelande istället. Använd formuläret längst ner på sidan eller skicka ett mail till efter.endometrios@gmail.com