måndag 1 december 2014

Den gåtfulla sjukdomen – olika teorier om endometrios

När jag skrev inlägget ”10 saker du inte visste om endometrios”, pratade jag lite om olika teorier vad endometrios beror på. Forskarna vet ju inte vad det är som gör att endometrios uppkommer. Så jag fick idén att skriva ett inlägg om det.

Sedan dess har jag läst, sett ut som ett levande frågetecken, läst igen och funderat och dubbelkollat källor. Det är inte helt lätt att förstå allt - men skam den som ger sig!

Jag kommer kort att beskriva lite olika teorier och sedan kommer jag att länka till lite olika studier och sidor jag anser vara av intresse.

Jag är ingen läkare eller forskare. Om jag missuppfattat något så beror det enbart på mig själv.

En sak har alla teorier om endometrios gemensamt - forskning.
Bild: Photokanok/FreeDigitalPhotos.net

Olika teorier om endometrios

Endometrios brukar definieras så här: en vävnad som liknar livmoderslemhinna, som finns utanför livmodern. Det är en inflammatorisk sjukdom som är beroende av östrogen. Varje månad reagerar härdarna på kroppens hormonförändringar och blöder vid mens, precis som livmoderslemhinnan inne i livmodern.

Läs mer (alla studier här sammanfattar olika teorier om endo):

Retrograd menstruation

Teorin om retrograd menstruation är den äldsta av alla teorier om endometrios. Teorin går ut på att mensblodet, som innehåller livmoderslemhinna, blöder ”baklänges” genom äggledarna och ut i bukhålan. Där fäster, implanterar, livmoderslemhinnan på omgivande organ och bildar härdar.

Problemet med denna teori är att upp till 90 % av alla kvinnor blöder baklänges, men ”bara” 10 % av alla kvinnor har endometrios. Den förklarar inte heller varför endometrios har hittats både i foster och hos män, då den förutsätter menstruation.

Det finns forskare som hävdar att det inte finns bevis, på att livmoderslemhinnan faktiskt växer fast ute i bukhålan. Samtidigt har andra forskar visat att endometrios bildats hos apor som fått livmoderslemhinna inducerat i buken.

Läs mer:

Den Müllerska teorin

Tidigt i fosterutvecklingen har alla foster två par kanaler som kan bilda antingen äggledare eller sädesledare. Beroende på om fostret är en flicka eller pojke tillbakabildas ena paret kanaler. Den kvinnliga kanalen kallas för den Müllerska gången och den manliga för den Wolffska gången. Den här utvecklingen sker längs en specifik ”väg” i kroppen.

Den Müllerska teorin menar att när gångarna utvecklas till äggledare bildas ”restceller”, som utvecklas till endometrios när flickan kommer in i puberteten. Det här skulle kunna förklara varför endometrios har hittats hos män som genomgått cancerbehandlingar med östrogenhormoner.

Men den här teorin är också ofullständig eftersom endometrios kan finnas utanför den ”väg” som den Müllerska gången utvecklas längs.

Läs mer:

Metaplasi

Metaplasi betyder att vävnader kan omvandlas till andra slags vävnader med andra egenskaper. Det skulle innebära att vävnader som finns t ex i bukhinnan, skulle kunna omvandlas till endometriosvävnad. Vad som skulle kunna göra den här omvandlingen möjlig är inte klarlagt. En del forskare hävdar att detta sker redan på fosterstadiet (som den Müllerska teorin) medan andra menar att det kan bero på hormoner, miljögifter eller immunologiska faktorer.

Det här skulle förklara varför endometrios hittats i foster, barn och män, men det förklarar inte hur endometriosen utvecklas eftersom den är beroende av östrogen. 

Läs mer:

Spridning genom lymf- och blodsystemet

Det finns teorier som menar att endometriosvävnad sprids genom lymf- eller blodsystemet. Det skulle kunna förklara varför endometrios hittats i organ utanför bukhålan som lungor och hjärnan.

Läs mer:

Iatrogen implantation

Iatrogen betyder att något är orsakat av läkares åtgärd – dvs en mänsklig faktor.

Den här teorin innebär att endometrios uppkommit efter kirurgiska ingrepp på livmodern, t ex efter ett kejsarsnitt eller en hysterektomi (att livmodern tagits bort). Livmoderslemhinna skulle då kunna spridas ut i buken under själva ingreppet, även om kvinnan inte har haft endometrios innan.

Det här stödjer alltså teorin med implantation (retrograd menstruation).

Läs mer:

Stamceller

Stamceller är celler som inte är specialiserade. De kan dela sig hur många gånger som helst och de kan utvecklas till flera olika celltyper.

Det finns teorier om att det är en viss typ av stamceller som bygger upp livmoderslemhinnan efter varje mens. Om dessa celler inte utvecklas på rätt sätt kan de utvecklas till endometriosceller istället och spridas ut i bukhåla genom retrograd menstruation. En del forskare tror också att dessa celler har lättare att fästa ute i buken, än ”vanliga” livmoderslemhinneceller.

Det finns också teorier om att endometriosceller skulle kunna utvecklas från stamceller i ryggmärgen och därifrån spridas ut i kroppen. Att endometrios kan utvecklas från en källa utanför livmodern, stödjer uppgifterna om att endometrios även kan finnas hos kvinnor utan livmoder och hos män.

Läs mer:

Miljöfaktorer

Det har också forskats på hur miljögifter påverkar och orsakar endometrios. En del miljögifter kan till exempel härma östrogen. Eftersom endometrios livnär sig på östrogen skulle det innebära att endometriosen växer till sig snabbare.

Det finns också frågeställningar om hur miljögifter påverkar endometriosens utveckling. Om teorin kring metaplai stämmer kan miljögifter kanske påverka hur den omvandlingen sker.

Läs mer:

Genetik

Det är känt att endometrios till viss del går i arv. Har din mamma eller syster endometrios är sannolikheten att du har det också större.

Forskare har också studerat om det finns förändringar i DNA hos kvinnor med endometrios. Om det finns genetiska mutationer som kan tyda på om en kvinna har endometrios eller inte.

Läs mer:

Epigenetik

Epigenetik var ett ord jag aldrig stött på tidigare. Epigenetik handlar ”om hur DNA läses av, och hur DNA uttrycks” (epigenetik, Wikipedia). Något som kallas epigenom kan göra så att generna förändras och läses av på ett annat sätt än vad det underliggande DNA:t säger. Epigenetik betyder lite slarvigt ”ovanpå generna”. De här förändringarna kan komma av hormoner och gifter.

Det finns teorier som menar att det är sådana förändringar som gör att endometrios uppkommer. Alltså att förändringen inte ligger på DNA-nivå, utan att det är förändringar ”ovanpå” genen som gör att endometrios bildas.

Läs mer:

Immunsystemet

Kvinnor med endometrios har oftare autoimmuna sjukdom än vad andra kvinnor har. Endometrios är däremot ingen autoimmun sjukdom.

Om teorin om retrograd menstruation stämmer så ställs ändå frågan vad immunförsvaret har för roll i endometrios. Det finns teorier som menar att kvinnor med endometrios har någon slags defekt i immunförsvaret.

En teori är att kvinnor med endometrios har bland annat en högre koncentration av aktiva makrofager, vars uppgift är att ”äta upp” främmande celler. Fastän makrofagerna ska vara de som ska hindra inflammation, kan de istället bli orsaken till den. Något i signalerna blir fel. Kroppen kan alltså inte ta hand om livmoderslemhinnan som kommer ut i buken, vilket också skulle innebära att vävnaden får lättare att få fäste.

Läs mer:

Mer forskning

För mig blir det tydligt hur lite vi vet om endometrios och hur mycket mer forskning det behövs. Det kanske inte finns en förklaring till endometrios, utan att det är en kombination av flera? Samtidigt har alla teorier sina starka och svaga sidor. Själv tycker jag det är spännande att se vad den epigenetiska och stamcellsforskningen har att komma med i framtiden.

Jag har försökt att hitta så tillförlitliga källor som möjligt, men som alltid – läs källkritiskt!

2 kommentarer:

  1. Jag har även läst att hypotyreos och endometrios kan hänga samman.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jaha, det lät intressant. På vilket sätt då?
      /Hedwig

      Radera

Tycker du att inlägget var intressant? Lämna en kommentar (men håll god ton) eller dela det med andra.

Om du inte vill skriva en kommentar kan du skicka ett meddelande istället. Använd formuläret längst ner på sidan eller skicka ett mail till efter.endometrios@gmail.com